Left Terugkeren naar winkel
Besteloverzicht

Je winkelwagen is leeg

Pakketverzending in heel Nederland 🚚
De Traditie van Warme Tulen bij Bakkerij Dunselman

De Traditie van Warme Tulen bij Bakkerij Dunselman

Tijdens de kermis in Hippolytushoef is er een traditie die al vele jaren standhoudt bij onze bakkerij in Wieringen: de versgebakken tulen, geserveerd met roomboter en ham. Wij bij Bakkerij Dunselman hechten veel waarde aan (lokale) tradities en houden daarom diverse Wieringer gewoonten in ere, zoals de Wieringer jodekoeken en de heerlijke warme tulen.

Wat Zijn Tulen?

Tulen zijn ovenwarme broodjes, vers afgebakken in onze winkel. De kermis in Hippolytushoef, die traditioneel begint op de laatste donderdag in juli, heeft een bijzondere geschiedenis met deze lekkernij. Ooit kwamen de boeren op die dag hun pacht betalen, bestaande uit een tiende van de oogst. De pacht, het zogenaamde tiendrecht, werd in de kerk geïnd door de tiendheffer. Wie betaald had, kreeg bij de uitgang een tuul, zo'n ovenwarm broodje.

Hoewel het innen van de pacht op deze manier in 1895 werd afgeschaft, bleef de gewoonte om tulen uit te delen bestaan. Vroeger, toen vakanties nog niet gebruikelijk waren, werd de kermis op Wieringen uitgebreid gevierd. Het middagmaal werd dan vaak vervangen door een maaltijd van warme tulen. Het kopje van de tuul wordt afgesneden, besmeerd met een flinke lik boter en belegd met een plak ham. De tuul moet eigenlijk nog zo warm zijn dat de boter ervan smelt.

Het Tulenfeest

Elk jaar wordt tijdens de kermis op zondagmorgen in de kerk, samen met de Wieringer Dangsers en Sanghers, het tulenfeest gevierd. Om precies 11.30 uur komt de bakker binnen met een mand vol tulen en roept: ‘de tulen binne gaar’. Voorin de kerk worden de tulen besmeerd met boter en belegd met ham, waarna ze gratis worden uitgedeeld.

Kom Proeven!

Benieuwd hoe wij de Tulen maken? Houd dan onze socials in de gaten, binnenkort plaatsen we hier een video van! Op donderdag 1 augustus tot en met zaterdag 3 augustus zijn de Tulen weer in onze winkel verkrijgbaar. Kom langs en proef deze heerlijke, traditionele lekkernij!

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.